Pırlanta Hakkında

Yetiştirilmiş Pırlanta Nedir?

Pırlanta doğada bulunan bir doğal kaynaktır. Fakat artık dünya da pırlanta artık tesislerde yetiştirilebilmektedir. Dünyada Lab Grown Diamond olarak adlandırılan bu taşlar, pırlantanın doğada yetişme koşullarını tesislerde yaratarak pırlantaların büyütülmesidir. Doğada çıkan pırlantalar ile labratuar pırlantaları kimyasal olarak aynı özelliklere sahiptir. İki pırlanta da karbon atomlarından oluşmaktadır. Doğada çıkarılan pırlantalar ile yetiştirilmiş pırlantalar arasındaki fark sadece makineler tarafından ayırt edilebilmektedir.

Laboratuvar Pırlantası Ne Demek?

Laboratuvar Pırlantası iki şekilde üretilmektedir. Birinci yöntem HPHT (High Pressure, High Temperature) denilen yöntemle pırlantanın doğada oluştuğu durumlar taklit edilerek karbon atom pırlantaya dönüştürülür. İkinci yöntem ise CVD yöntemiyle pırlantaların katman katman büyütülmesidir. CVD yönteminde önce küçük bir pırlanta tohumu yani katmanı alınır ve çeşitli işlemlerle bu katman zaman içerisinde büyütülerek ham bir pırlantaya dönüştürülür.

Laboratuvar Pırlantasının Doğal Pırlantadan ne farkı vardır?

Laboratuvar Pırlantası da doğal pırlantada atom yapısı olarak birbirlerinin aynısıdır. Laboratuvar pırlantası ile doğadan çıkarılan pırlanta aynı fiziksel, kimyasal ve optik özelliklere sahiptir. Doğal pırlanta doğada milyarlarca yılda doğal yollarla oluşmuş bir taştır. Laboratuvar Pırlantası ise doğal pırlantanın oluşum şartları taklit edilerek ya da bir takım işlemler sonucu pırlanta tohumlarının büyütülmesiyle tesislerde oluşturulmuş taşlardır. 

Laboratuvar Pırlantasının Sertifikası var mıdır?

Laboratuvar Pırlantası da doğadan çıkarılan pırlanta gibi ham halde oluşturulur. Bu ham taşlarda aynı şekilde kesilerek bildiğimiz ışıltılı pırlanta formuna kavuşur. Laboratuvar pırlantaları da doğadan çıkarılan pırlantalarla aynı derecelendirme özelliklerine göre değerlendirilir. Bunlar 4C olarak geçen carat, colour, clarity ve cut özellikleridir. Laboratuvar pırlantalarına da doğadan çıkarılan pırlantalar gibi uluslararası tarafsız gemoloji kuruluşları tarafından sertifika verilir. GIA ve IGI uluslararası kabul görmüş bu kuruluşlar tesislerde üretilen laboratuvar pırlantalarının tüm detaylı özelliklerine ait sertifikasyonu verir ve bu taşların laboratuvar pırlantası olduğunu da teyit eder.

Laboratuvar Pırlantasının avantajları nelerdir?

Etik, sosyal ve çevresel etkiler açısından laboratuvar pırlantaları doğadan çıkarılan pırlantalara göre bir çok avantaj sağlar. Pırlanta doğadan bulunan bir madendir. Pırlanta karbon atomlarının biraraya gelmesiyle yüksek basınç ve ısı altında milyarlarca yıl içerisinde oluşur. Pırlanta yeryüzünün 150 km derinliğinde oluşur. Bu nedenle pırlantaların açığa çıkabilmesi için iki kara parçalarının birbirinden ayrılması gerekir. Bu nedenle pırlanta yatakları genellikle dere ve nehir kenarlarında ya da iki kıtanın birbirinden ayrıldığı noktalarda yer alır. Fakat yine de 1 karat ham elmasa ulaşabilmek için tonlarca kayanın kazılması gerekir. Bu durum hayvanların yaşam alanlarına zarar verebilir. Yine su kirlililiğine neden olmaktadır. Bunun yanı sıra pırlantalara ulaşmak için çok büyük bir oranda enerji kullanılması gerekir. Bu bağlamda yetiştirilmiş pırlantalar tesislerde üretilirken bu durumdan tasarruf edilir. Her bir karat pırlanta tesislerde üretilirken doğadan çıkarılan pırlantaya göre 65 kg karbondioksit salınımının, 57 kg hava kirliliğinin, 250 ton kayanın kazılmasının önüne geçilir. Tesislerde üretilen pırlantalar ekolojik olarak doğaya doğal pırlantalara göre önemli ölçüde daha az zarar verir. Aynı zamanda daha da önemli bir diğer konu genellikle pırlanta tektaş alınırken bu taşın hangi pırlanta madeninden geldiği, ne şekilde üretildiği ya da bu üretim sürecinde kimberley üretim prosedürüne uygun üretilip üretilmediği belli değildir. Çünkü pırlanta taşlar doğada ham halde bulunduktan sonra bir çok el değiştirerek tüketicinin kullanımına sunulur. Fakat tesislerde üretilen pırlantaların hangi tesiste, hangi saatte üretildiğine dair bilgiler mevcuttur. 

Neden Eko Diamond’ı tercih etmeliyiz?

Yapılan birçok araştırma gösteriyor ki; artık insanlar alışveriş yaparken bir ürünün markasından ziyade o ürünün sürdürebilirliğine, doğa dostu olmasına ve sosyal sorumluluk yönüne eskisinden daha fazla önem veriyor. Önümüzdeki yıllarda insanlar, aşklarının ve bağlılıklarının simgesi olarak mücevher alırken bu mücevherlerin ekolojik yönüyle de daha çok ilgilenecekler. Bu bağlamda, Eko Diamond olarak yarattığımız mücevherlerde yetiştirilmiş pırlanta ve bu taşların insana ve doğaya zarar vermeyen yönüyle ön plana çıkarak geleceğin pırlanta taleplerine cevap verebilmek istiyoruz. Eko Diamond’ı tercih edenler, trendleri yakından takip eden kaliteli işçilikli tasarımlarımızla özgürce ışıldama fırsatı bulacaklar. Üretimden tasarımına, taş seçiminden paketlemesine kadar her detayında doğa dostu bir yaklaşımı benimseyen Eko Diamond ile bu markayı tercih edenler de ışığı yakalarken en kıymetlimiz olan gelecek nesile daha yaşanılabilir bir dünya bırakma idealinin bir anlamda bir parçası olacaklardır.

Pırlanta Hakkında

E-Bültenlerimize kayıt olun, yenilikleri ve fırsatları önce siz keşfedin!